Basis MultiPress Netwerk Architectuur

Algemeen

MultiPress is gebouwd op basis van de 4D structuur en 4D taal. Meer info over 4D kunt u vinden op 4d.com
Zowel de server applicatie als de clients maken veelvuldig gebruik van de appdata en roaming folders op windows. Op mac zijn dit de in de bibliotheek de Application support folder en cache folder. Deze eerder genoemde locaties moeten altijd toegankelijk zijn voor de client en server voor het juiste gebruik van bepaalde functies binnen de applicatie. Daarom moeten er ook voldoende schrijf-, lees- en wijzigingsrechten aan de applicatie worden toegekend.
 Om verschillende functionaliteiten van de software te gebruiken, is het aanbevolen om reeds enkele gedeelde mappen of netwerklocaties te voorzien. Er is in de software ruimte om zowel naar Mac- als Windows-netwerkpaden te verwijzen. Gedeelde mappen moeten daarom op elk apparaat op dezelfde manier toegankelijk zijn.
Een ingebouwd back-upsysteem is beschikbaar in MultiPress. Dit betekent dat u het zo kunt instellen dat er bijvoorbeeld elke nacht een backup van de gegevens wordt gemaakt. U kunt ook aangeven hoeveel backups er moeten worden bijgehouden.
Het is raadzaam om, indien u zaken van beveiliging (virusscanner, firewall, gebruikersrechten) wilt verstrikken of uitsluiten, eerst de toepassing volledig uit te sluiten en dan constructieve aanpassingen te doen.
 Houd er rekening mee dat bepaalde opties in dit schema optioneel zijn. Afwijkingen zijn dus mogelijk.

Opmerking* De SQL-server (SQL-query's) wordt alleen intern door de 4D-toepassingsserver gebruikt voor bepaalde toepassingen. Hij kan niet voor andere doeleinden worden gebruikt

Webgebaseerde barcode toepassing

Wanneer u tijdregistratie uitvoert via de webgebaseerde barcode applicatie, is het noodzakelijk om licentieproblemen te vermijden door steeds dezelfde browsers te gebruiken en de cookies niet te verwijderen.
Doet u dit wel, dan worden licenties dubbel geregistreerd en kunt u de melding krijgen dat alle licenties in gebruik zijn, terwijl dit niet het geval is. Het is daarom belangrijk dat de systeembeheerder voorkomt dat gebruikers dit doen.

Web satellite client

De API kan rechtstreeks op de MultiPress-server werken. Voor diverse kleine toepassingen is dit prima. Gaat men echter steeds meer doen of bijvoorbeeld printen op de server, dan is een aparte webserver aan te bevelen. Hiervoor kunt u de web-satelliet client inschakelen. Bedenk wel dat dit optioneel is en dat hiervoor een offerte kan worden aangevraagd.